Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 27 чоловік

2023 - 2024 н.р.

Дата: 24 серпня 2023 о 19:59, Оновлено 24 листопада 2023 о 16:55
Автор: Пасько В. М.

                     День пам’яті жертв Голодомору    

Щороку у четверту суботу листопада (цьогоріч – 25 листопада 2023 року) ми вшановуємо мільйони українців, вбитих під час Голодомору, хвилиною мовчання та запаленням свічок на центральних площах міст, біля пам’ятників жертвам Голодомору. Мало знайдеться не тільки в історії України, а й світу таких жахливих трагедій, як Голодомор 1932-1933 років, який випав на долю народу найродючішої і найблагодатнішої землі — України. Голод — це не тільки смерть, а й духовна руїна, знищення здорової народної моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій.

З метою вшанування пам'яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей, виховування в учнів особистісні риси громадянина України, патріотизму, розвитку у дітей траурного етикету, дотримання традицій вшанування померлих і загиблих, в Хотімлянському пройшли наступні заходи до Дня пам’яті жертв Голодомору:

Назва заходу

Форма роботи

Класи

1.

«Вогонь скорботи навіки»

Урок  пам’яті

5-11

2.

«Засвіти свічку»

Акція

1-11

3.

« Цінуй життя та здоров’я»

Години спілкування

1-4

   

                         Кір — це одна з голових причин дитячої смертності у світі.

               Кір — це небезпечне та дуже заразне вірусне захворювання. Його збудник передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом. Дев’ять з десяти нещеплених людей, які мали контакт з інфікованим, теж хворіють.    

Міністерство охорони здоров’я України дало рекомендації, як діяти, якщо дитина контактувала з інфікованою на кір людиною.

Якщо у вас є підозри, що ваша дитина могла контактувати з хворим, то негайно зверніться до лікаря. Чим швидше ви це зробите, тим більше шансів уберегтися від хвороби.

Якщо дитині уже понад шість місяців і вона не має щеплення, то у перші три доби після контакту треба ввести їй одну дозу вакцини. Якщо минуло понад 72 години, все одно потрібно вакцинувати від КПК якнайшвидше.

У випадку, коли дитина має одне щеплення, то треба ввести другу дозу вакцини, незалежно від віку. Але зробити це краще не раніше, ніж через місяць від попередньої дози.

Якщо дитина має протипоказання до КПК, у перші шість діб після контакту треба ввести імуноглобулін. Пізніше введення буде менш ефективним, але воно все одно може полегшити тяжкість перебігу кору.      

Дитина захищена, якщо вона має два щеплення. У такому випадку додаткової вакцинації проти кору вона не потребує.

Нагадаємо, кір обовʼязково супроводжується висипом. Основними симптомами є висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів та запалення слизової оболонки очей.

Нет описания фото.

   Тиждень безпеки дорожнього руху 

У період із 13 до 19  листопада  2023 року в Хотімлянському ліцеї був  проведений щорічний захід – Тиждень безпеки дорожнього руху .

З метою профілактики дорожньо-транспортного травматизму за участю дітей та усвідомлення ними необхідності вироблення навиків дотримання правил поведінки на дорозі, були проведені  заходи, що спрямовані на запобігання дитячого дорожньо-транспортного травматизму.

Назва заходу

Форма проведення

Класи

1.

«Вчи і поважай правила дорожнього руху»

Урок – гра

1-4

2.

«Відшукай дорожній знак »

Вікторина

3

3

«Безпека на дорозі»

Виховна година

5-8

4.

«Безпечна дорога додому»

Єдиний урок

1-11

5.

«Безпека на дорозі – безпека в житті»

Конкурс малюнків

     1-5

6.

«Надання першої допомоги при ДТП»

Заняття

9-11

7.

«Дорожній рух – наш друг»

Онлайн – тестування

2

1 вересня 2023 року  - День знань в Україні

В Хотімлянському ліцеї до Дня Знань відбулось  онлайн - свято о 9.00.

1 вересня – День знань – особливе свято для усіх, хто навчається та навчає, а особливо для першокласників та їх батьків!
Завжди яскравий, насичений емоційністю та хвилюючою атмосферою. Звідусіль лунають теплі поздоровлення i кожне людське серце, хвилюючись відгукується на заклик першого дзвінка! У цей день зі щирого серця хочеться побажати успіхів у навчальному процесі та щоб новий навчальний рік приносив тільки приємні враження від спілкування та отримання нових знань та умінь!

В Україні день 1 вересня з давніх-давен - не просто початок осені. Для мільйонів школярів, студентів, їхніх батьків, а також для вчителів і викладачів це справжнє свято - День знань. З цього дня починається офіційний навчальний рік у всіх навчальних закладах країни. Чому новий навчальний рік починається саме в перший день осені? З XV століття новий рік на Русі починався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливої шкоди для сім'ї можна було саме в цей час. В інших країнах немає єдиної для всіх дати. Наприклад, у Німеччині та Франції навчальний рік починається в період із серпня до кінця вересня, в Італії - 1 жовтня, в Японії - 1 квітня, у Грузії - 20 вересня. В Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і в кожній провінції країни ця дата своя. В Австралії, на протилежному боці земної кулі, починають учитися в лютому, тобто, за їхнім календарем, - у кінці літа.

Різні країни мають свої особливості у святкуванні цього дня.

В Україні традиціями  цього свята,  що  передаються від покоління до покоління школярами, стали квіти для педагогів, пишні банти першокласників, гучний звук першого шкільного звоника й, звісно ж, найперший урок у навчальному році - «Урок Миру».

Першокласники Німеччини відрізняються тим, що у День знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні свята діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі. Вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитись, чим цікавим наповнили його батьки.

У Канаді першого вересня діти не йдуть до школи – вони святкують разом із батьками не День знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці. Він вважається днем закінчення літнього відпочинку школярів. А школа для всіх стартує у перший вівторок вересня.

У США навчання починається в серпні або у перший вівторок вересня, бо кожний штат встановлює свою програму для школярів.

В Японії, а також Австрії, за давньою традицією, дітей у школі вчать писати і правою, і лівою рукою. У більшості країн пишуть зліва направо. Справа наліво пишуть учні східних країн. А в Стародавній Греції писали перший рядок справа наліво, а другий – навпаки.

24 серпня відзначаємо 32-гу річницю Незалежності України

10 фактів про День Незалежності

  • Чернетку Акту проголошення незалежності написали вранці 23 серпня 1991-го Леонтій Сандуляк та Левко Лук’яненко у звичайному шкільному зошиті. Для документа обрали термін "акт", бо слово "закон" видавалось надто буденним і натякало на багаторазову дію.

  • На історичному документі про державний суверенітет України депутати залишали написи: "Слава Україні", "Ще не вмерла і не вмре", "Від сьогодні — будьмо".

  • Зі спогадів Левка Лук’яненка: "Необхідно написати такий законопроєкт, який би проголошував незалежність країни, і в якому не буде дискусійних положень. Його треба ухвалити без обговорення. Бо якщо почнеться дискусія, то все затягнеться. За один день не ухвалимо. А потім — вихідні. У комуністів пройде страх. І нам не вдасться проголосити незалежність".

  • Після завершення позачергового засідання 24 серпня біля трибуни депутати виконали гімн Українських Січових стрільців. Пісню відразу підхопили мітингувальники, які зібралися на вулиці.

  • Тоді ж до зали внесли синьо-жовтий прапор — за пропозицією В’ячеслава Чорновола. З ним український народ стояв на барикадах біля російського Білого дому (так часом називають будинок уряду РФ у Москві). Пізніше прапор підняли над куполом парламенту.

  • Польща і Канада стали першими державами, які визнали незалежність України.

  • У перші тижні після референдуму незалежність також визнали Угорщина, Литва, Латвія, Болгарія, Естонія, Чехословаччина, Швеція, Ізраїль, Швейцарія. Після того, як до цього списку 25 грудня приєдналися США, одна за одною Україну почали визнавати й інші впливові держави. До кінця січня 1992 року цей список налічував більше ніж 90 країн світу, зокрема всі країни НАТО і ЄС.

  • 8 грудня 1991 року у державній мисливській резиденції Вискулі в Біловезькій пущі (Білорусь) лідери України, Росії та Білорусі підписали угоду про те, що Союз "як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування". Своїми підписами Леонід Кравчук, Борис Єльцин і Станіслав Шушкевич скасували договір про створення Союзу соціалістичних радянських республік.

  • Перший військовий парад, з нагоди Дня Незалежності України, провели 24 серпня 1994 року. Його приймали начальник Київського округу Іван Біжан та міністр оборони Віталій Радецький.

  • День Незалежності України святкують і за кордоном. Представники української діаспори проводять акції, мітинги, флешмоби, концерти. А після повномасштабного російського вторгнення святкові заходи стали поєднуватися з акціями підтримки України та ЗСУ.

День українського прапора 2023: значення кольорів 

Щорічно, 23 серпня, українці відзначають День прапора 2023. Свято засноване указом Леоніда Кучми в 2004 році з метою виховання поваги громадян до державних символів України.

Український прапор - наша гордість і найвідоміший символ України. Під час повномасштабної війни весь світ дізнався про самовідданість і хоробрість українського народу, а наш синьо-жовтий прапор вивішують з балконів, носять на собі і прикріплюють до машини на знак підтримки українців.

Що символізує прапор України

Державний Прапор України затверджено Верховною Радою 28 січня 1992 року. Це прапор з двох рівновеликих горизонтальних смуг синього (вгорі) і жовтого (внизу) кольорів, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Немає офіційної відповіді, чому прапор України синьо-жовтий. Найпопулярніше "народне" тлумачення говорить, що синя смуга означає ясне небо, а жовта - золоте пшеничне поле під ним.

Є також версія, що кольори прапора здавна символізують головні стихії природи - вогонь і воду. А по релігійному трактуванню жовтий колір уособлює Бога і духовність, а синій - все земне.

Як створили прапор України

Перша історична згадка про поєднання синього і жовтого кольору в українській символіці датується 1256 роком - роком заснування Львова. Герб цього міста прикрасив золотий лев на синьому тлі.

Таке ж поєднання кольорів можна побачити на прапорах, значках, гербах і нагородах часів козацтва, особливо починаючи з XVIII століття. Часто у запорожців були сині прапори, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Вважається, що сучасні кольори прапора як державного символу України з'явилися під час правління гетьмана Івана Мазепи, якому шведський король дозволив використовувати в символіці кольори прапора Швеції. Ось чому прапор України схожий на шведський. Під такими прапором Мазепа бився з Петром I у Полтавській битві.

Поєднання синього і жовтого кольорів остаточно оформилося як єдинонаціональне на початку XX століття. Перше офіційне визнання синьо-жовтого прапора відбулося 22 березня 1918 року за законом Центральної Ради.

Досі не відомо точно, в якому порядку розташовувалися кольори на прапорі УНР. Цілком можливо, що використовувалися як синьо-жовтий, так і жовто-синій варіанти.

23 серпня - це дата, коли в Україні відзначають День прапора в наші дні. Свято відзначають за день до Дня Незалежності.

Відзначення пам’ятних та ювілейних дат у 2023 -2024 н.р.

Вересень 2023

1 вересня – День знань;

2 вересня – День закінчення Другої світової війни;

 10 вересня – День пам’яті жертв фашизму; 130 років із дня народження Олександра Петровича Довженка (1894-1956), геніального українського кінорежисера, видатного письменника і публіциста, класика світового кінематографа;

13 вересня - 150 років із дня народження Дениса Лукіяновича (1873-1965), письменника, літературознавця;

22 вересня – День партизанської слави України;

29 вересня – День пам’яті трагедії Бабиного Яру.

Жовтень 2023

 1 жовтня – День захисників і захисниць України;

 13 жовтня – 100 років із дня народження Михайла Сікорського (1923-2011), історика, краєзнавця, музеєзнавця, Героя України;

 18 жовтня – Україна увійшла до Ради Європи;

28 жовтня – День визволення України від фашистських загарбників. Листопад 2023

 25 листопада – День пам’яті жертв голодомору;

 27 листопада – 160 років із дня народження Ольги Кобилянської (1863- 1942), письменниці, громадської діячки;

29 листопада – 200 років із дня народження Матвія Номиса (справжнє прізвище - Симонов) (1823-1901), етнографа, фольклориста, письменника, педагога, видавця.

 Грудень 2023

 4 грудня – 200 років із дня народження Івана Гушалевича (1823-1903), письменника, громадського діяча;

9 грудня – Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів; 160 років із дня народження Бориса Грінченка (1863-1910), громадського діяча, письменника, педагога, літературознавця, лексикографа, етнографа, історика, публіциста, упорядника і видавця «Словника української мови»;

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;

22 грудня – 190 років із дня народження Марка Вовчка (справжнє ім’я та прізвище - Марія Вілінська) (1833-1907), письменниці, перекладачки, етнографині.

 Січень 2024

 9 січня – 100 років із дня народження Параджанова Сергія Йосиповича (1924 - 1990), вірменського і українського кінорежисера, народного артиста УРСР, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка;

20 січня – День вшанування захисників Донецького аеропорту в Україні;

22 січня – День Соборності (день Злуки);

29 січня – День пам’яті Героїв Крут.

Лютий 2024

12 лютого – День Червоної Руки (відзначається на рівні ООН з 2002 року як день пам'яті дітей-солдатів, яких втягують в участь у війнах і збройних конфліктах);

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні; 22 лютого – Міжнародний день підтримки жертв злочинів; 24 лютого – Початок війни Росії проти України;

 25 лютого – Перший офіційний Державний герб України.

Березень 2024

17 березня – Створено Українську Центральну Раду в 1917.

 Квітень 2024

 4 квітня – День створення НАТО;

 5 квітня – Перша конституція;

10 квітня – Міжнародний день руху Опору (в пам'ять і честь усіх, хто протистояв фашизму на окупованих територіях за часів Другої світової війни);

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів;

18 квітня – День пам’яток історії та культури; Міжнародний день пам’яток та історичних місць;

 26 квітня – Міжнародний день пам’яті Чорнобиля; Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф (Міжнародний день пам’яті про чорнобильську катастрофу);

28 квітня – Міжнародний день пам'яті всіх жертв праці (Міжнародний день пам'яті трудящих);

29 квітня – День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї.

Травень 2024

4 травня – Міжнародний день пожежників;

 8 травня – День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні; День пам’яті та примирення в Україні; Дні пам’яті та примирення, присвячені пам’яті жертв Другої світової війни;

9 травня – Другий день пам'яті і примирення (ООН: Дні пам'яті та примирення, присвячені пам'яті жертв Другої світової війни відзначаються щорічно згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї № A/RES/59/26 від 22 листопада 2004 року);

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв;

 18 травня – День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу;

19 травня – День пам’яті жертв політичних репресій; День пам’яті померлих від СНІДу;

23 травня – День Героїв в Україні.

Червень 2024

4 червня – День пам'яті дітей, загиблих в результаті збройної агресії Російської Федерації проти України;

11 червня – Всесвітній день пам'яті домашніх тварин (дата на 2024 рік. Проводять у другий вівторок червня);

13 червня – День визволення Маріуполя від російських окупантів;

22 червня – День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.